Algemeen over scheiden

Indringende gebeurtenis

Een scheiding is een indringende gebeurtenis en heeft een grote impact op iemands leven. Uw wereld stort in, zeker wanneer de aankondiging te willen scheiden voor één van de partners als een complete verrassing komt. De mededeling is dan voor de één de afsluiting van een lang proces, terwijl voor de ander dat proces nog moet starten. Gevoelens van teleurstelling, verdriet, boosheid en/of ongeloof kunnen gaan overheersen als blijkt dat de scheiding onafwendbaar is.

Er ontstaat paniek: hoe nu verder?

Hoe moet het met de kinderen en de andere familie, opa’s en oma’s? Wat gebeurt er met het huis? Wat komt er op me af en hoe regel ik alles zo goed mogelijk?

De scheidingsmediator van De ScheidingsPraktijk-Westbrabant ondersteunt u hierbij. Hij heeft de nodige kennis en ervaring om alles in goede banen te leiden.

Het scheidingsproces: wat komt er bij kijken?

Het scheidingsproces is een proces waarbij naast emotionele aspecten ook financiële, juridische en zakelijke aspecten komen kijken. Denk hierbij aan een regeling met betrekking tot de kinderen, de woning, de verdeling van de inboedel, de pensioenafwikkeling, alimentatie en het opstellen van een convenant en/of ouderschapsplan.

Geen enkele scheiding is hetzelfde. Iedereen verwerkt dit op zijn of haar eigen manier en gaat er op zijn of haar eigen wijze mee om. De een voelt het als persoonlijk falen, terwijl het voor de ander als een bevrijding kan voelen. Hoe het in uw situatie ook ligt, nadat het besluit tot scheiden is genomen, is het tijd om de zaken goed te regelen. Wie nu verstandige keuzes maakt, heeft daar straks profijt van.

Folder:” u gaat uit elkaar” van de rijksoverheid

Met wie heeft u te maken tijdens het scheidingsproces

De advocaat

De advocaat is alleen nodig voor het indienen van het verzoek tot echtscheiding bij de rechtbank. U heeft geen persoonlijk contact met de advocaat.

De scheidingsmediator

De scheidingsmediator richt zich naast de emotionele kwesties rondom de scheiding vooral op het zakelijke gedeelte van het scheidingsproces. Hij helpt u de problemen te benoemen en samen met uw partner oplossingen te bereiken. De mediator neemt de regie tijdelijk over en legt samen met u de basis voor het opstellen van het convenant en eventueel het ouderschapsplan.

De financieel deskundige

Financieel deskundigen geven advies over onder meer belastingen, de hypotheek, de pensioenen e.d. en praktische zaken. De scheidingsmediator van de Scheidingspraktijk-Westbrabant beschikt over een netwerk van deze deskundigen en werkt, indien nodig, nauw samen met uw eventuele financieel adviseurs.

De notaris

De notaris is nodig voor het omzetten van testamenten, erfenissen, akte van verdeling van uw huis, huwelijkse voorwaarden en schenkingen. De scheidingsmediator heeft contacten met een notaris, maar werkt ook graag samen met uw vaste notaris.